Nekrolog; Fred Jørgen Weiss


23.09.1921 - 11.03.2017


Mindeord om tidligere DMF-Sønderborg formand Fred Jørgen Weiss.. en vigtig brik i Sønderborgs kulturliv. /af prof. Carsten Svanberg.

Lørdag den 11. marts døde musiker og tandtekniker Fred Jørgen Weiss, et mangeårigt medlem af DMF, gennem over 20 år formand for lokalafdelingen i Sønderborg og æresmedlem af DMF siden 1990. Jørgen blev 96 år.

Jørgen åbnede sin egen tandteknikerklinik i 1944 og arbejdede indtil han blev 80 år. Klinikken blev gradvis overtaget af barnebarnet Lars Weiss. Jørgens mange gøremål, ikke blot inden for musikken, vidner om et menneske, som i den grad har haft indflydelse på kulturlivet i det sønderjyske.  Hans mange passioner er gået videre i arv til flere efterkommere, idet den ældste datter Lisbeth maler oliemalerier, den yngste datter Marion spiller basun og Lars både laver film og spiller guitar. 

Som formand og samtidigt kasserer (muligt dengang) har mange musikere haft deres daglige gang på klinikken hos Jørgen for at hente deres understøttelse i form af daglønnen i en pose eller rettet fagligt relaterede spørgsmål. 

Jørgen blev omkring 1938 inspireret af 2 "farvede" musikere, brødrene Jimmy og Johnny Cambell, der optrådte på Teaterhotellet "Landsbyen" i Sønderborg.  Her blev Jørgens lidenskab for guitarspillet vækket og da vores kendte guitarist Jørgen Grauengaard udgav et hæfte med guitarbecifringer, blev der studeret grundigt. En anden meget stor inspirationskilde var Svend Asmussen. 

Snart opstod det første ensemble (ca.1940), der bestod af klaver-banjo/harmonika og Jørgen på guitar. Et af de første engagementer var på badehotellet Eliselund i Aabenraa hele sommeren 1941. Transporten foregik på cykel ! Siden blev det til utallige andre ensembler, og især "Sunshine Trioen" blev et kendt orkester på danserestauranten "Sommerfuglen" i Sønderborg, det nuværende spillested Sønderborghus. Jørgen var medstifter af SASO(Sønderjyllands Amatør Symfoni Orkester) der kunne fejre 50 års jubilæum i 2013. I den store folkefest Ringridning i Sønderborgs 16 mands orkester blæste Jørgen tuba udover at være bestillingshaver til jobbet og mange musikere har overnattet i hans hus de 3 dage ringridningen varer. Min hustru Marion og jeg blæste selv med  ved Jørgens sidste ringriderfest, nu som svigersøn af huset.

Et dejligt menneske og musikelsker har forladt os og tankerne går til Jørgens hustru Ellen, døtrene Lisbeth og Marion, børnebørn og oldebørn. 
Æret være hans minde.   

Carsten Svanberg.